Проміжний ліквідаційний баланс

 Чинне законодавство в Україні здавна викликає багато запитань, і одним із них є ліквідаційний баланс і його складання при ліквідації юридичної особи. Давайте розберемося, щоб уникнути непорозумінь. Визначимо основні терміни та роз’яснимо їх в контексті українських законів і нормативних актів.

Згідно зі статтею 111 Цивільного кодексу України, після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторам, ліквідаційна комісія складає проміжний ліквідаційний баланс. Цей баланс містить інформацію про майно юридичної особи, що ліквідується, перелік вимог кредиторів та результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, що прийняв рішення про ліквідацію.

Завершивши розрахунки з кредиторами, ліквідаційна комісія складає остаточний ліквідаційний баланс. Цей баланс також затверджується учасниками юридичної особи або органом, що прийняв рішення про ліквідацію.

Залишки майна після задоволення вимог кредиторів передаються учасникам юридичної особи, якщо інше не передбачено установчими документами чи законом.

Таким чином, стаття 111 Цивільного кодексу України вимагає складання двох ліквідаційних балансів - проміжного та остаточного - для пред'явлення вимог кредиторам.

Суб'єкт господарювання вважається ліквідованим з дня внесення до державного реєстру запису про припинення його діяльності. Цей запис вноситься після затвердження ліквідаційного балансу згідно з вимогами Господарського кодексу України (пункт 7 статті 59).

Закон про господарські товариства (стаття 20) також встановлює, що ліквідаційна комісія повинна скласти ліквідаційний баланс і подати його вищому органу товариства або органу, що призначив ліквідаційну комісію. Достовірність і повнота ліквідаційного балансу повинні бути підтверджені аудитором (аудиторською фірмою), за винятком товариств з річним господарським оборотом менше 250 неоподатковуваних мінімумів.

Ознайомившись з цими визначеннями, ви стали більш осведомленими про ліквідаційний баланс і його складання в Україні. Запам'ятайте, дотримання законодавства допоможе уникнути неприємних ситуацій і захистити свої інтереси. Будьте впевнені в своїх діях, і успіх не змусить себе чекати!

Популярні дописи з цього блогу

Ліквідація юридичної особи в умовах воєнного стану

Основні етапи ліквідації юридичної особи в Україні