Ліквідація юридичної особи в умовах воєнного стану

 Як ми зазначали вище, на час воєнного стану процедура ліквідації юридичної особи не спрощувалась. Коротко зазначимо, як це відбувається і чому під час дії воєнного стану ця процедура може затягнутися.

Держреєстратор

Починається все зі звернення до Держреєстратора, якому слід подати рішення засновників (засновника) про припинення юрособи. Зазначимо, що «бенефіціарні» документи разом з таким рішення подавати законодавство не вимагає.

Одночасно з таким рішенням подається документ, яким затверджено:

  1. персональний склад ліквідаційної комісії із зазначенням реєстраційних номерів облікових карток осіб, які входять до складу ліквідаційної комісії, або серії та номеру паспорта (для осіб, які відмовилися від прийняття реєстраційного номера і мають відповідну відмітку в паспорті). Виконання функцій ліквідаційної комісії може бути покладено на орган управління юридичної особи;
  2. строк заявлення кредиторами своїх вимог. Цей строк відповідно до ст. 105 ЦКУ не може становити менше двох і більше шести місяців з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Зверніть увагу: в період воєнного стану відповідно до постанови № 209* реєстраційні дії дещо обмежені. Реєстрації припинення юрособи проводиться. Але тільки держреєстраторами, які вказані в наказі Мінюсту від 29.03.2022 № 1272/5. Тож, звертатися з рішенням про припинення юрособи потрібно тільки до держреєстраторів, названих в цьому наказі.

  • Постанова КМУ «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану» від 06.03.2022 № 209.

Принцип екстериторіальності

На період воєнного стану діє принцип екстериторіальності (п.п. 5 п.1 постанови № 209 передбачена можливість звернення для проведення реєстраційних дій не за місцем реєстрації суб’єкта господарювання).

Крім того, вимоги законодавства щодо необхідності нотаріального засвідчення справжності підпису на документі для державної реєстрації не застосовуються у разі коли такий підпис виконано у присутності державного реєстратора зі встановленням особи підписанта на підставі документа, що посвідчує особу.

Держреєстрація припинення юрособи під час воєнного стану

Фактично після подання держерєстратору рішення про припинення юридичної особи, держреєстратор має:

  • внести запис в ЄДР про те, що підприємство знаходиться «в стані припинення»;
  • оприлюднити відомості з ЄДР про припинення юридичної особи та строк заявлення кредиторами своїх вимог.

Строк для заявлення вимог кредиторів на підприємство, що перебуває в стані припинення, фактично розпочне "бігти" лише після закінчення воєнного стану або зняття обмежень на оприлюднення інформації з ЄДР. Це може створити небезпеку для підприємства, оскільки воно не зможе скласти ліквідаційний баланс та розпочати процес ліквідації до того, як мине зазначений строк.

Важливою частиною оприлюднення інформації є внесення відомостей про знаходження підприємства в стані припинення до ЄДР. Ця інформація буде доступна податківцям, ПФУ, органам статистики та органам ліцензування. Вона може стати основою для проведення позапланових документальних перевірок з боку податкової та соціальної служб.

Таким чином, під час воєнного стану підприємствам необхідно бути особливо уважними та готовими до можливих затримок у ліквідації та оприлюдненні інформації. Пам'ятайте, що правильне виконання вимог з обліку та звітності може зберегти вашу компанію від неприємних наслідків.

Популярні дописи з цього блогу

Основні етапи ліквідації юридичної особи в Україні

Проміжний ліквідаційний баланс