Підстави примусової ліквідації юросіб, що не пов’язані з банкрутством (Частина ІІ)

 Підстави примусової ліквідації юросіб, що не пов’язані з банкрутством є такі:

Відсутність юрособи за своїм місцезнаходженням. Ще однією підставою для примусової ліквідації юридичної особи є наявність в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (далі – Реєстр) запису про відсутність юридичної особи за вказаним нею місцезнаходженням.

Відповідно до ст. 93 ЦК України та ст. 1 Закону місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені. А за вимогою ст. 17 Закону в Реєстрі повинні міститися, зокрема, відомості про місцезнаходження юридичної особи. У зв’язку із цим зміна підприємством адреси місцезнаходження розглядається як підстава для заміни свідоцтва про державну реєстрацію.

Тому, безумовно, фактичне перебування юридичної особи не за своїм місцезнаходженням є грубим порушенням законодавства, яке може бути підставою для припинення юридичної особи.

Додаткові підстави примусової ліквідації юросіб. Додаткові підстави для обов’язкової ліквідації окремих видів юридичних осіб не зведені в єдиний перелік. Так, щодо товариства з обмеженою відповідальністю та акціонерного товариства, то загроза їх ліквідації відповідно до змісту ч. 4 ст. 144 ЦК України та ч. 3 ст. 155 ЦК України виникає тоді, коли вартість їх чистих активів (тобто активів підприємства за вирахуванням зобов’язань) стає менше, ніж мінімальний розмір статутного капіталу.

Нагадаємо, що на сьогодні мінімальний статутний капітал ТОВ становить 100 мінімальних заробітних плат, тоді як мінімальний статутний капітал АТ не може бути менше, ніж сума, еквівалентна 1250 мінімальним заробітним платам.

До того ж ТОВ підлягає ліквідації у судовому порядку згідно з ч. 1 ст. 141 ЦК України, якщо кількість його учасників стане більше, ніж передбачений законом розмір (у ч. 2 ст. 50 ЗУ «Про господарські товариства максимальна кількість учасників ТОВ може досягати 10 осіб) і протягом одного року товариство з обмеженою відповідальністю не буде перетворене в акціонерне.

Популярні дописи з цього блогу

Ліквідація юридичної особи в умовах воєнного стану

Основні етапи ліквідації юридичної особи в Україні

Проміжний ліквідаційний баланс